evenementen

Wijnproeverij 2024

Zaterdag 5 oktober was de Wijnproeverij op VTV-Ridderspoor.

Tineke, die het organiseert, weet uit haar werkverleden, heel veel van wijnen.

Dat  blijkt ook wel. Toen ik binnenkwam zag ik al de mooie gedekte tafels. Om 15.00 uur waren alle tafeltjes en stoelen bezet

.

Tineke had een stevige bel om de menigte tot stilte te manen. De opzet is om van de zachtste witte wijn naar de zwaarste rode wijn te proeven.

Dit keer kwamen de wijnen uit Zuid-Afrika. De meningen over de wijnen waren best verschillend. Van wat zuur tot heerlijk fris. De eerste twee witte wijnen kwamen uit de Westkaap Wijnland “‘de nieuwe wereld”. Er is in Zuid Afrika 100.000 ha wijngebied. 80 procent is witte wijn. Zelf vind ik de rode wijnen het lekkerst. Stevig en robuust. Vooral de 1 na laatste vond ik het lekkerst.

Lekker handig van mij… dat ik mijn lekkerste wijn omgooide. Beetje dom, maar ook hilarisch, pfff iedereen zag het. Gelukkig werd mijn lekkerste wijntje weer gevuld, nadat de tafel droog gedept was.

De meeste wijnen hebben een Nederlands accent. Er werden 6 wijnen ingeschonken en geproefd. Karla, Eduard  en Hans Stuurman waren er maar druk mee. De tussenpozen tussen de verschillende wijnen waren wat langer dan de afgelopen jaren. Ook werden in de glazen wat minder wijn  ingeschonken.

Voor mij was dat fijn. Ik kwam aan het eind van de dag, met mijn fiets weer de heuveltjes op, richting huis. De wijnen die op minimaal 12 maanden werden gerijpt op Frans eikenhout, vond ik zelf het lekkerst.

De prijzen van de wijnen variëren van ongeveer 10,99 tot de laatste 24,99 euro per fles. De witte wijnen zijn vooral lekker bij vis en lichte vleessoorten. De meeste rode wijnen zijn lekker bij kaas, vlees en stoofvlees.

Tussendoor werd de smaak van de wijn geneutraliseerd door water en stokbrood.

De 6 wijnen zijn gefotografeerd, zodat iedereen de flessen en de namen herkend. Ze kunnen gekocht en besteld worden bij de Jelfra.

Als afsluiting werden we getrakteerd op heerlijke Afrikaanse hapjes, zoals Vega Samoas, natuurlijk weer gemaakt door onze keuken prinses,  Carolien Rommen.

Wat kan zij toch heerlijk kokkerellen. Haar man en Karla de Vos bakten heerlijke Afrikaanse vleesspiesjes op de barbecue.

Samen geserveerd met heerlijke druiven. Wat een verwennerij. En wat was het weer een top middag.

Bedankt  voor het verzorgen van deze gezellige en heerlijke Wijnproeverij. Natuurlijk, alle bovengenoemde van de werkgroep, maar vooral ook Tineke en Carolien in het bijzonder.

Ook ik kwam weer veilig en wel thuis, op de fiets.

Zie hier alle foto’s van de wijnproeverij

Astrid Pronk Tuin 32